• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Προγράμματα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ (2020-2021)

Το σχολείο μας φέτος υλοποίησε ένα πρόγραμμα προώθησης της φιλαναγνώσιας που περιλάμβανε αφιερώμα στο βιβλίο και γνωριμία με έλληνες συγγραφείς και τα έργα τους. 

Η αρχή έγινε με το  βιβλίο "Η μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ" της Μάγιας Δεληβοριά (εκδ. Καλέντης). Τα παιδιά της Ε΄1 διάβασαν το βιβλίο, έκαναν δημιουργικές εργασίες και έφτιαξαν τα δικά τους κλειδιά. Στις 23 Δεκεμβρίου συναντήθηκαν διαδικτυακά με τη συγγραφέα η οποία τα συγχάρηκε για τις ιδέες τους, τους μίλησε για τα βιβλία της και ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο βιβλίο, την ιστορία πίσω από αυτό ενώ αποκάλυψε ποιο θα είναι το επόμενό της βιβλίο. 

Σειρά πήρε ο συγγραφέας Φώτης Δούσος με το βιβλίο του "Παβ, ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια (εκδόσεις Μικρή Σελήνη). Τα παιδιά των τμημάτων Ε΄1, Ε΄2, Στ΄1 και Στ΄2 ταξίδεψαν μαζί με τον Παβ μέχρι την Αφρική για να ανακαλύψουν το "χρυσό σπυρί". Τα παιδιά έφτιαξαν το βιβλίο σε μορφή κόμικς ενώ σε κάθε κεφάλαιο πραγματοποιούσαν δημιουργικές δραστηριότητες. Στις τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις που ακολούθησαν, ο συγγραφέας μίλησε στα παιδιά για το βιβλίο και τη συγγραφή και με κάθε τάξη πραγματοποίησε σειρά δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής, βοηθώντας τα παιδιά να ξεδιπλώσουν άγνωστες πτυχές της δημιουργικότητάς τους. 

Τα παιδιά των δύο Β΄ τάξεων διάβασαν το βιβλίο "Το άτακτο καπέλο" της Χριστίνας Αποστολίδη (εκδόσεις Μίνωας) και διασκέδασαν με τις απρόβλεπτες ζαβολιές του. Στη συνέχεια φαντάστηκαν τι άλλες ζαβολιές θα μπορούσε να κάνει ή ποια άλλα αντικείμενα θα μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό και αστείο. Έφτιαξαν μια φανταστική χειροτεχνία κι έλυσαν το κρυπτόλεξο και το σταυρόλεξο, από το υλικό που ανάρτησε η συγγραφέας. Στις δύο διαδικτυακές συναντήσεις που ακολούθησαν, τα παιδιά συνομίλησαν με τη συγγραφέα, τραγούδησαν μαζί της το τραγούδι του άτακτου καπέλου και έπαιξαν κουίζ. Όλοι κέρδισαν από ένα φανταστικό σελιδοδείκτη που έφτιαξε η συγγραφέας.

Ένα ακόμη υπέροχο βιβλίο διάβασαν τα παιδιά της Γ΄2. Το βραβευμένο βιβλίο "Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι..." της Αργυρώς Πιπίνη σε εικονογράφηση της βραβευμένης Ίριδας Σαμαρτζή μάγεψε τα παιδιά. Ακολούθησαν δημιουργικές εργασίες και μια διαδικτυακή συνάντηση με πολλές εκπλήξεις: μαζί με την κυρία Πιπίνη, στην παρέα μας ήταν κι η κυρία Σαμαρτζή, οι οποίες απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών. Προτού τα αποχαιρετήσουν, η κυρία Πιπίνη διάβασε στα παιδιά ένα απόσπασμα από το βιβλίο ενώ ταυτόχρονα η κυρία Σαμαρτζή εικονογράφησε μια εικόνα από το βιβλίο με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο.

Τα μελισσάκια στα θρανία είναι μια σειρά βιβλίων της συγγραφέα και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη. Τα παιδιά της Α΄ τάξης διάβασαν την πρώτη περιπέτεια του Μίλτου και της Μελίνας, με τίτλο "Δώσε λύση στο μελίσσι" (εκδόσεις Διόπτρα). Τα παιδιά έμαθαν για τον τρόπο ζωής των μελισσών στο μελίσσι, τον ρόλο της κάθε μέλισσας (βασίλισσα, εργάτριες, φρουροί, κηφήνες) και τη σημασία τους για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Αυτά τόνισε στα παιδιά κι η συγγραφέας στη διαδικτυακή συνάντηση, αφού πρώτα αφηγήθηκε στα παιδιά την ιστορία με τη βοήθεια της χαριτωμένης της μασκότ. Μίλησε στα παιδιά για τις ικανότητες ενός αρχηγού, τους εξήγησε πώς φτιάχνετε το μέλι και απάντησε σε όλες τους τις απορίες.

Η τελευταία διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα και εικονογράφο Κατερίνα Κρις αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε νεότερη ημερομηνία. Τα παιδιά της Γ΄1 έχουν διαβάσει την απίθανη "Καθαρίστρια Χάος" και ενθουσιάστηκαν μαζί της. Σύγκριναν πώς ήταν η ηρωίδα του βιβλίου, η Έρση, πριν και μετά τον ερχομο της Καθαρίστριας Χάος, περίγραψαν την καθεμιά τους και το κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του "Καθαρίστρια Χάος"!

Τέλος, οι μαθητές των Ε΄ τάξεων του σχολείου μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, διάβασαν πολλά βιβλία, έκαναν βιβλιοπαρουσίασεις, ετοίμασαν βιογραφικά συγγραφέων, έφτιαξαν τις δικές τους αφίσες για αυτή την παγκόσμια ημέρα και έμαθαν πολλά για τα βιβλία. Πάνω απ' όλα, αγάπησαν τα βιβλία και έγιναν βιβλιοφάγοι.

 

 

 

"Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο" (2019-2020) 

Το σχολείο μας φέτος συμμετέχει στο πρόγραμμα "Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο". Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος:

"Στόχος του Προγράμματος Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο είναι να εισαγάγει τα σχολεία σε διαδικασία ανάληψης δράσης για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου στο περιβάλλον του σχολείου. Πρόθεση του Προγράμματος είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων ψηφιακού και επικοινωνιακού γραμματισμού των μαθητών, ώστε να αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του διαδικτύου, για να το χρησιμοποιούν αποτελεσματικά και με υπευθυνότητα, με απώτερο στόχο να λειτουργούν ενεργά ως πολίτες του 21ου αιώνα. Περαιτέρω, στόχος των δράσεων του Προγράμματος είναι να ενδυναμώσει το σχολείο, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να προλάβει τις προκλήσεις των σύγχρονων τεχνολογιών για ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον και πιο αποτελεσματική χρήση των τεχνολογιών του διαδικτύου στο σχολείο"

Το σχολείο μας έχει ήδη εξασφαλίσει την Πιστοποίησή του ως "Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο" η οποία ισχύει από τη φετινή χρονιά μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ

Όλες οι δράσεις του σχολείου μας σε ένα βίντεο!

 

Οκτώβριος:

Διεξαγωγή έρευνας ανάμεσα στους μαθητές και στους γονείς του σχολείου σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, τη χρήση του διαδικτύου και τις γνώσεις τους σχετικά με τα ωφέλη αλλά και τους κινδύνους που περικλείουν

 

Νοέμβριος:

- 21/11/2019: Σεμινάριο προς τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, από την KPMG Cyprus, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο" και της δράσης "Διεθνείς Ημέρες Κυβερνοασφάλειας της KPMG Cyprus"

- 27/11/2019: Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου CΥberSafety - Ένα καλύτερο Διαδίκτυο για τα παιδιά στην Κύπρο, το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών και του Διαδικτύου, από τα παιδιά και τους/τις εφήβους, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική διάλεξη προς τους γονείς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γονέων των δύο δημοτικών σχολείων του Λιοπετριού και με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ομάδα παιδιών της Στ΄τάξης παρουσιάσαν στους γονείς τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο.

 

Δεκέμβριος- Ιανουάριος:

Διεξαγωγή μαθημάτων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε κάθε τμήμα του σχολείου.

 

 

Φεβρουάριος:

- 10/02/2020: Σεμινάριο προς τα παιδιά σχετικά με τα διαδικτυακά παιχνίδια (είδη, οφέλη, κινδύνοι, προστασία) από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Το σεμινάριο παρουσίασε ο κύριος Ανδρέας Ανδρέου και το παρακολούθησαν ξεχωριστά κατά τάξεις όλα τα παιδιά του σχολείου καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- 10/02/2020: Τα παιδιά των Α΄, Β΄, Γ και Δ΄ τάξεων παρακολούθησαν μια μορφή δραστηριοτήτων σε μορφή παιχνιδιών-σταθμών τους οποίους ετοίμασαν οι συμμαθητές τους των Ε΄ και Στ΄ τάξεων υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ .Κωνσταντίας Πακκουτή. Οι σταθμοί είχαν θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τον διαδικτυακό εκφοβισμό. - ΒΙΝΤΕΟ

 

- 11/02/2020: Safe Internet Day- Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία με συμμετοχή σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης από όλη την Κύπρο. Το σχολείο μας εκπροσώπησε μια μεγάλη ομάδα μαθητών της Ε΄ τάξης (20 παιδιά) τα οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες και τις παρουσιάσεις. Το σχολείο μας συμμετείχε επίσης στην έκθεση αφίσας και εργασιών των σχολείων με αφίσα, βίντεο, παιχνίδι και εργασίες.

 

Μάρτιος:

Φιλική σύμβαση γονέων - παιδιού